Google Moldova
Despre Google Moldova ştiam că există de mai mult timp, insă nu prea l-am utilizat, fiindcă rezultatele returnate de el nu sunt cele mai relevante – din păcate. Recent, ei au hotarît să-şi perfecţioneze sistemul de căutare pentru regiunea moldavă implementînd o opţiune nouă pentru utilizatorii din această ţară – interfaţa google a fost tradusă în limba moldovenească.
Este clar ca cei de la google „nu au” de unde şti despre problemele noastre naţionale. Însă, înainte de a lua o astfel de decizie puteau să googluiască prin internet puţin şi să vadă ce e cu ţara asta şi e nevoie oare de a „traduce” interfaţa într-o limbă inexistentă?
Este evident faptul că pentru cei de la google sunt mai importanţi banii şi prestigiul: „Uite, bă că am mai tradus interfaţa într-o limbă! Hai să anunţăm utilizatorii: Nau iu căn acses google in xyz lănguăgis!”.
Care, însă, sunt beneficiile reale ale implementării acestei opţiuni, dacă accesînd versiunea „moldovenească” căutarea are loc la fel cum ai face pe google.com şi utilizatorul este lipsit de opţiunea de a căuta în limba culeasă anterior? Prin urmare, pentru a obţine rezultate relevante utilizatorul e nevoit să mai fac în plus vreo 2-3 paşi ca să obţină rezultatul necesar. Şi aceasta este utilizabilitatea google?
În plus, în urma implementării acestei opţiuni, google ne pune la cheltuieli, de ce? Fiindcă, eu fiind cetăţean al R. Moldova, vorbitor de limba română am să fiu nevoit să procur faimosul dicţionar Moldo-Român al lui Stati pentru a putea să utilizez Google Moldova. Sincer, nu-mi este clara fraza:”Arată mesaje şi ponturi Google”.
Domnilor de la google, internaţionalizare e benefică, numai că nu cea absurdă.
Deznaţionalizare prin internaţionalizare continue…
subiectul este interesant, intradevar in moldova e mai greu sa faci bani din online. eu am incercat si mai incerc, dar singur e mai greu
Vitalie, am ris mult despre intentiile tale referitor la “mănăjerii şi admini” :))) , dar asta e adevarul ;)
Îi drept și ai scris.
iTineret?
Eugen, ce iTineret?!
Nu îmi dau seama despre ce e vorba.
avea tatniu, dumnezeu sa-l ierte, o vorba la tema asta: “no publicity – no prosperity”.
scurt, clar, si cuprinzator.
;)
Pingback: Pioneratul twitterului
Pingback: Pioneratul twitterului
Da, asta e bine. Insa am inteles ca Angello nu ofera deloc conditii privelegiate celor care initiaza proiecte finantate de ei iar Simpals ofera expertiza locala, pe cind un startup de succes are nevoie de expertiza si experienta internationala…
Artur, da ceea ce ai menționat e un neajuns clar. E nevoie de colaborare și de schimb de exeperiențe măcar cu vecinii. Am putea învăța multe lucruri interesante.
Pingback: Temă pentru acasă
Stiu ca e greu de acceptat dar din pacate este o discrepanta ft mare intre cererea de afaceri si calificare…sau mai explicit…persoanele care ies de pe bancile universitaii nu dispun de abilitatile necesare.
din pacate, noi nici la unskilled labor force nu prea facem fata… in discutii cu cei de la draexelmaer si lear, doua compaii care au creat cca 3000 de locuri de munca si o industrie care nu a existat in rm, se plangeau de faptul ca dupa ce ii invata pe moldoveni sa dea la strung, in trei luni astia lasa munca… 15 ani de stat la taraba in calea basarabiei au dus la pierderea culturii industriale… plus, cei de la lear corp spuneau ca muncitorul polonez din fabrica lor e de trei ori mai productiv… asa ca autorii raportului au dreptate, din pacate…
Pingback: Startup Weekend Moldova « Artur Gurău
Sunt bucuroasa ca se organizeaza si la noi astfel de evenimente, keep up the good work
@condrat.
Pai invata cu un salariu mic (fac investitia in sine) si apoi pleaca la un salariu mai bun.
Asta si presupune capitalismul si relatiile de piata nu?
Pingback: Analiză complexă a live-urilor din Moldova » blogul lui eugen