Adweb — o părere despre mituri și realități

E cert că avem nevoie de astfel de evenimente, dovadă fiind sala plină. În același timp aș zice că un fee de participare ar fi fost la locul lui, prea mulți oameni “căzuți de pe lună”. Și luînd în considerație întrebările din sală și discursurile unor prezentatori pot să conclud că mai mult avem nevoie de workshopuri, decît niște prezentări simple.

Mituri, de fapt realități

Foarte mult s-a combătut numărul utilizatorilor din internetul moldav, au fost aduse multe date statistice și pot afirma cu siguranță că cifra de 1 milion moldoveni online nu este un mit.

Eu mă bucur pentru acei oameni care pot vinde și o fac bine. Mă bucur că ei apară cu dîrzenie internetul. Dar mă descurajează unele afirmații ale lor ce țin de transparența sau de posibilitățile de cuantificare a traficului. În realitate ai la dispoziție o sumedenie de instrumente care monitorizează detaliat traficul către site și publicitatea servită pe el, trebuie doar să știi unde să cauți.

6000 lei venit nu este un mit! Și da, acești oameni nu numai achită întreținerea, dar și cumpără online bunuri sau servicii. Am exemple.

Realități, adica mituri

Dorel Samoila a afirmat că internetul moldav a sărit peste anumite etape în dezvoltarea sa. Adevărul adevărat e că totul a fost la timpul său și nu a sărit nimeni peste nimic. Mulți am stat pe dial-up cîte vreo 6-8 ani. Numai moldnetul știe cîte tentative au fost de a lansa proiecte ecommerce sau sisteme de plăți online. În general nu cred că a fost vreun domeniu în care nu s-a încercat ceva să se facă. E nevoie doar să faci puțin research ca să vezi evoluția și eșecurile celor dinainte.

A zis Dragoș Stanca: “În curînd piața se va schimba. 2-3 ani”. Am scris atunci, am să scriu și acum. Nu se va schimba piața așa cum ne așteptăm sau vrem noi. 3 ani în urmă îmi imaginam “piața” de astăzi complet altfel, nu este nici pe aproape de așa cum aș fi vrut să o văd atunci. Timpul trece repede, oamenii îs lenoși.

ROI este o realitate non-caracteristică meleagurilor noastre. Despre care ROI poate fi vorba cînd majoritatea advertiserilor nu cunosc ce e aia: CPM, CPC, CPA, au bugete mizere pentru online și le împart la site-urile pe care ei personal vizitează?!

Pe final

Am menționat mai sus că ar fi bine să fi fost un fee de participare, dar să luați în considerație faptul că mulți nu sunt gata să plătească pentru discursuri de genul la cel ținut de domnul de la Rutube.
Statisticile plictisesc, de aceea ele trebuie să fie prezentate în alt format.

Oricum inițiativa e de lăudat, s-a văzut foarte bine cu cine avem de afacere și că suntem hăt unde în acest domeniu. Așa că nervii în pumn și Forța Clickits;)

P.S. Apropo, se zice că luni pe site-ul Adweb vor apărea prenzentările, așteptăm.

Also read...

Comments

  1. subiectul este interesant, intradevar in moldova e mai greu sa faci bani din online. eu am incercat si mai incerc, dar singur e mai greu

  2. Vitalie, am ris mult despre intentiile tale referitor la “mănăjerii şi admini” :))) , dar asta e adevarul ;)

  3. avea tatniu, dumnezeu sa-l ierte, o vorba la tema asta: “no publicity – no prosperity”.
    scurt, clar, si cuprinzator.
    ;)

  4. Pingback: Pioneratul twitterului

  5. Pingback: Pioneratul twitterului

  6. Da, asta e bine. Insa am inteles ca Angello nu ofera deloc conditii privelegiate celor care initiaza proiecte finantate de ei iar Simpals ofera expertiza locala, pe cind un startup de succes are nevoie de expertiza si experienta internationala…

  7. Artur, da ceea ce ai menționat e un neajuns clar. E nevoie de colaborare și de schimb de exeperiențe măcar cu vecinii. Am putea învăța multe lucruri interesante.

  8. Pingback: Temă pentru acasă

  9. Stiu ca e greu de acceptat dar din pacate este o discrepanta ft mare intre cererea de afaceri si calificare…sau mai explicit…persoanele care ies de pe bancile universitaii nu dispun de abilitatile necesare.

  10. din pacate, noi nici la unskilled labor force nu prea facem fata… in discutii cu cei de la draexelmaer si lear, doua compaii care au creat cca 3000 de locuri de munca si o industrie care nu a existat in rm, se plangeau de faptul ca dupa ce ii invata pe moldoveni sa dea la strung, in trei luni astia lasa munca… 15 ani de stat la taraba in calea basarabiei au dus la pierderea culturii industriale… plus, cei de la lear corp spuneau ca muncitorul polonez din fabrica lor e de trei ori mai productiv… asa ca autorii raportului au dreptate, din pacate…

  11. Pingback: Startup Weekend Moldova « Artur Gurău

  12. @condrat.
    Pai invata cu un salariu mic (fac investitia in sine) si apoi pleaca la un salariu mai bun.
    Asta si presupune capitalismul si relatiile de piata nu?

  13. Pingback: Analiză complexă a live-urilor din Moldova » blogul lui eugen

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.