Blogging Moldova
Acest articol nu pretinde a fi o istorie 100 la 100 cronologic corectă, este o încercare de a restabili evoluţia blogului moldovenesc după memoriu şi puţinele date pe care am putut să le găsesc.
Dacă cineva are date mai relevante la acest subiect decît ceea ce a fost scris mai jos, nu ezitaţi să adăugaţi şi/sau să mă corectaţi.
Pentru prima dată am auzit de noţiunea blog în Moldova în anul 2002, dintr-un număr al jurnalului „Internet”, editat la Chişinău. Băieţii scriau despre noua tendinţă apărută în reţea, despre proporţiile pe care le capătă bloggingul etc., de-aş avea la îndemînă acel număr aş fi scris cu precizie ce se spunea în acel articol.
Pentru acest articol am încercat să găsesc cele mai vechi bloguri originare din Moldova, din păcate însă unele nu mai există, iar la altele am uitat adresele.
Însă, pot să menţionez 3 bloguri, care pretind a fi cele mai vechi bloguri autohtone, dar nicicum nu pot să le pun eticheta „primul blog moldovenesc”. Aceste bloguri sunt: Igor Udushlivyi, Egor Spivac, şi al dl. Coseac (adresa momentat nu o găsesc, dar poate că nici nu mai există).
Din cele 3 susmenţionate blogul lui Egor Spivac, poate fi considerat ca „cel mai vechi”, prima înregistrare datată cu aprilie 2002.
Prima încercare de a uni bloggerii moldoveni sub un „acoperişi” a avut loc la finele anului 2003 sau în prima jumătate al anului 2004, nu pot spune cu precizie pentru că mi-am pierdut arhiva e-mail-urilor. Dl. Coseac a lansat platforma Cblog, care găzduia pe acel timp vreo cîteva bloguri. Din păcate acest proiect cum a apărut aşa şi a dispărut.
Mai tîrziu, în 2004, compania Simpals în cadrul Forum.md, dar apoi şi în cadrul Yes.md, a lansat un fel de agenda, care la nivel de concept este similară cu cea a blogului. Deci, dacă o să intrăm prin agendele utilizatorilor acestor site-uri vom constata că oamenii în Moldova se ocupă de blogging de o perioadă bună de timp. Majoritatea agendelor sunt în limba rusă, dar aceasta e o altă problemă:).
Anul acesta, 2006, pe la mijlocul lunii iulie, compania Quattro a lansat Bloguri.md, care oferă o platformă a sa de dezvoltare a unui blog. Detalii găsiţi înregistrîndu-vă pe acest site.
Deci, nu e atît de static moldnet-ul cum pare la prima vedere
Dacă ar fi să estimez blogosfera moldovenească atunci aş spune că sunt vreo cîteva sute(la nivel de observare) de bloguri, în caz că neglijăm limbă în care sunt scrise. Bloguri de calitate însă sunt foarte puţine.
Situaţia din fericire nu e atît de rea, fiindcă din cînd în cînd apar bloguri şi tendinţe interesante.
Spre exemplu, m-a bucurat mult faptul că tinerii jurnalişti de la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la USM , au un blog în care publică articolele proprii, ceea ce nu poate să nu favorizeze dezvoltarea lor ca jurnalişti.
La fel, un blog interesant mi s-a părut cel al lui Alexei Ghertescu, Law in Moldova.
Deci, totul este înainte…
Alte bloguri care trebuie să fie menţionate:
- EuroBlog de Valeriu Popovici
- MoldoPressa
- Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării
- Law in Moldova de Alexei Ghertescu
- Public Policy Watch, de Lucia Candu
- Curaj.net, de ONG „Hyde Park”
- Mojaro
- Avalanche.md
Personale
- Valeriu Tihai
- Alexandru Culiuc
- Igor Udushlivyi
- Sergiu Brega
- Mihai Moscovici
- Nicu Popescu
- The jar with peanuts, de Luminiţa Crivet
- Scrisori din America
Articole relevante:
subiectul este interesant, intradevar in moldova e mai greu sa faci bani din online. eu am incercat si mai incerc, dar singur e mai greu
Vitalie, am ris mult despre intentiile tale referitor la “mănăjerii şi admini” :))) , dar asta e adevarul ;)
Îi drept și ai scris.
iTineret?
Eugen, ce iTineret?!
Nu îmi dau seama despre ce e vorba.
avea tatniu, dumnezeu sa-l ierte, o vorba la tema asta: “no publicity – no prosperity”.
scurt, clar, si cuprinzator.
;)
Pingback: Pioneratul twitterului
Pingback: Pioneratul twitterului
Da, asta e bine. Insa am inteles ca Angello nu ofera deloc conditii privelegiate celor care initiaza proiecte finantate de ei iar Simpals ofera expertiza locala, pe cind un startup de succes are nevoie de expertiza si experienta internationala…
Artur, da ceea ce ai menționat e un neajuns clar. E nevoie de colaborare și de schimb de exeperiențe măcar cu vecinii. Am putea învăța multe lucruri interesante.
Pingback: Temă pentru acasă
Stiu ca e greu de acceptat dar din pacate este o discrepanta ft mare intre cererea de afaceri si calificare…sau mai explicit…persoanele care ies de pe bancile universitaii nu dispun de abilitatile necesare.
din pacate, noi nici la unskilled labor force nu prea facem fata… in discutii cu cei de la draexelmaer si lear, doua compaii care au creat cca 3000 de locuri de munca si o industrie care nu a existat in rm, se plangeau de faptul ca dupa ce ii invata pe moldoveni sa dea la strung, in trei luni astia lasa munca… 15 ani de stat la taraba in calea basarabiei au dus la pierderea culturii industriale… plus, cei de la lear corp spuneau ca muncitorul polonez din fabrica lor e de trei ori mai productiv… asa ca autorii raportului au dreptate, din pacate…
Pingback: Startup Weekend Moldova « Artur Gurău
Sunt bucuroasa ca se organizeaza si la noi astfel de evenimente, keep up the good work
@condrat.
Pai invata cu un salariu mic (fac investitia in sine) si apoi pleaca la un salariu mai bun.
Asta si presupune capitalismul si relatiile de piata nu?
Pingback: Analiză complexă a live-urilor din Moldova » blogul lui eugen