Moldova ICT Summit – ordinar sau ordinar?

Eu nu vreau să dau calificări neutre la acest eveniment, pentru că de astea au fost/fi destule. Am să zic așa cum a fost, adică ceea ce am văzut cu ochii mei la IT Entrepreneurship. Și am văzut un început total neinspirat. Evident problema banilor electronici e un subiect interesant și dureros pentru orice antreprenor care a încercat să lanseze o afacere pe online în Moldova în ultimii 10 ani. Și avea să fie cu adevărat valoroasă această sesiune dacă abordarea antreprenorilor se făcea din altă perspectivă, mai personalizată, mai cu soluții clare pentru afacerea acestora.

Deschid o paranteză. Un lucru mi-a fost clar, e că cei de la PayPal nu văd perspective în piața moldavă, dar cu siguranță ei văd piețe cu potențial în Mongolia și Mozambic(că dacă tot sîntem la litera M). Și analizînd graficul dat, e clar de ce, da?! Ori, există oameni interesanți în piața moldovenească care tot încearcă să nască un produs și pînă nu vor reuși să pună mîna pe acest segment nu va intra nimeni aici. Punct. Închid paranteza.

Sesiunea cu video conferințe a fost o mică catastrofă. Tehnicienii trebuie să fie „executați” pentru așa atitudine și non profesionalismul pe care l-au manifestat. Eu nu știu de ai cui ei sunt, dar dacă din partea găzduitorilor atunci cu siguranță ei trebuie să plătească pagube morale organizatorilor, pentru că au alungat lumea cu incompetența sa.

Și vreau să constat un alt fapt, la cîte evenimente am participat la Leogrand, conexiunea la internet ori nu a fost ori a fost oribilă. Personal mi se pare o prostie să dai o grămadă de bani și să nu ți se ofere servicii corespunzătoare.

După prînz lucrurile și-au mai revenit un pic. A ieșit Marius Ghenea, și deși nu a zis nimic nou a fost bun. După care a urmat și o sesiunea bună de case study pe baza proiectelor privesc.eu și zumzi.md. Și lansarea proiectului Launch48 Moldova cu Ian Broom, sper să revin cu detalii despre acest eveniment cît de curînd.

Ziua a doua a fost mult mai bună decît prima, dar gustul amărui rămase. Calupul despre publicitatea online a fost bun și informativ.

Și dacă se întîmplă că la anul va avea loc din nou acest eveniment, atunci țin de cuviință să arunc și eu niște idei poate va prinde bine. Să trecem la enumerat:

  • Găsiți un nume acestui summit, unul bun și scurt, nu generic. Eu vreau să răspund ușor la întrebarea unde am fost.
  • Am auzit și am citit foarte multe păreri care aveau cam același mesaj: ni’că nou! Nu trebuie să subestimați auditoriul, nu e cazul. Selectați vorbitori interesanți și cu experiență care să poată să ne țină în priză.
  • Să fie fără supărare, dar testați conexiunile înainte de event și alegeți asistenți tehnici de treabă. Și dați la vorbitori măcar o telecomandă pentru proiector.
  • Formatul evenimentului, cred că necesită modificări, dar e un subiect mai complex.

Dar nu a fost totul rău, ceea ce a făcut echipa lui Ion Grosu a fost excelent, interviurile publicate în timpul summitului e o idee care merită să fie reprodusă. Și cu torba se poate merge liber la magazin.

Pe final pot să zic astfel, cum am intrat așa și am ieșit. Ordinar.

Also read...

Comments

  1. subiectul este interesant, intradevar in moldova e mai greu sa faci bani din online. eu am incercat si mai incerc, dar singur e mai greu

  2. Vitalie, am ris mult despre intentiile tale referitor la “mănăjerii şi admini” :))) , dar asta e adevarul ;)

  3. avea tatniu, dumnezeu sa-l ierte, o vorba la tema asta: “no publicity – no prosperity”.
    scurt, clar, si cuprinzator.
    ;)

  4. Pingback: Pioneratul twitterului

  5. Pingback: Pioneratul twitterului

  6. Da, asta e bine. Insa am inteles ca Angello nu ofera deloc conditii privelegiate celor care initiaza proiecte finantate de ei iar Simpals ofera expertiza locala, pe cind un startup de succes are nevoie de expertiza si experienta internationala…

  7. Artur, da ceea ce ai menționat e un neajuns clar. E nevoie de colaborare și de schimb de exeperiențe măcar cu vecinii. Am putea învăța multe lucruri interesante.

  8. Pingback: Temă pentru acasă

  9. Stiu ca e greu de acceptat dar din pacate este o discrepanta ft mare intre cererea de afaceri si calificare…sau mai explicit…persoanele care ies de pe bancile universitaii nu dispun de abilitatile necesare.

  10. din pacate, noi nici la unskilled labor force nu prea facem fata… in discutii cu cei de la draexelmaer si lear, doua compaii care au creat cca 3000 de locuri de munca si o industrie care nu a existat in rm, se plangeau de faptul ca dupa ce ii invata pe moldoveni sa dea la strung, in trei luni astia lasa munca… 15 ani de stat la taraba in calea basarabiei au dus la pierderea culturii industriale… plus, cei de la lear corp spuneau ca muncitorul polonez din fabrica lor e de trei ori mai productiv… asa ca autorii raportului au dreptate, din pacate…

  11. Pingback: Startup Weekend Moldova « Artur Gurău

  12. @condrat.
    Pai invata cu un salariu mic (fac investitia in sine) si apoi pleaca la un salariu mai bun.
    Asta si presupune capitalismul si relatiile de piata nu?

  13. Pingback: Analiză complexă a live-urilor din Moldova » blogul lui eugen

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.