Polymemezăm cu Dan Braghiş
Despre polymeme am aflat din feedul lui Dan Braghiş pe twitter, acolo unde Dan certa Drupalu şi îşi declara micile sale victorii. Într-un final bun am aflat asupra la ce a lucrat tot acest timp Dan:
Tweet: polymeme.com – the source of my insomnia. lots of work put in it. lots more to be invested. enjoy
Proiectul mi s-a părut intersant de aceea am considerat necesară intervievarea lui Dan, care ne-a povestit unele lucruri interesante.
- Explica, te rog, în limba pământenilor ce este polymeme.com?
Polymeme.com este un site/serviciu care urmăreşte aproximativ 25.000 de bloguri tematice (5 secţiuni x 4 categorii). Polymeme filtrează articolele de pe aceste bloguri, pentru ca într-un final utilizatorii sa obţină informaţie cît mai relevanta citind cîteva zeci sau 100 de articole (în loc de cîteva mii). Pe lîngă articole relevante, pagina principală este un editorial, adică este în întregime determinată de editori pentru a evidenţia articolele interesante. Prin polymeme încercăm să creăm o infrastructura pentru blogosfera non-tech şi non-politica din SUA.În alte cuvinte, polymeme găseşte unităţi relevante de informaţie, cît şi buzz şi acţionează ca un filtru în fluxul masiv de informaţie actual.
meme – o unitate de informaţie culturală care reprezintă o idee simplă ce poate fi transmisă de oameni.
buzz – fenomen web2.0 în care informaţia se răspîndeşte rapid prin intermediul blogurilor şi mijloacelor media de influenţă - Care e auditoriul ţintă al polymeme.com?
Sloganul site-ului e “A Polymath’s Guide to the News” ceea ce s-ar traduce ca “Ghidul polimatului în ştiri”.
Un polymath este o persoana cu cunoştinţe vaste în mai multe domenii. Respectiv, auditoriul ţintă sunt intelectuali care sunt interesaţi în cîteva domenii cheie sau categorii mai puţin popularizate pe net la moment, cum ar fi ştiinţele sociale, de exemplu.Plus la asta, este un site predestinat oamenilor care nu au timp să citească n-şpe mii de bloguri, ci vor să găsească rapid o informaţie cît mai relevantă.
- Din ce surse este finanţat polymeme.com la momentul actual? În cît timp proiectul va putea să se autofinanţeze?
La moment, polymeme.com este finanţat din alte proiecte la care am lucrat/lucrăm. În special proiecte de consulting.
Pe lînga tot ce încercam să facem cu polymeme, el este şi un experiment de a vedea unde putem ajunge cu resurse limitate.
Cît despre autofinanţare – încă nu am hotarît. Exista mari şanse să facem un package OpenSource şi atunci o să fie vorba de cu totul alte chestii. - De la lansare, săptămâna trecută, pînă astăzi, ce realizări a avut polymeme.com şi cum a fost primit de comunitatea internaţională?
Polymeme.com a fost featured pe ReadWriteWeb. Web Worker Daily, pe blogul lui Ethan Zuckerman (unul din specialiştii de vîrf în new media şi co-fondator Global Voices Online). Numărul vizitatorilor e în continuă creştere, au apărut idei noi şi sugestii de new features.Comunitatea internaţională a primit destul de călduros polymeme.com, care este privit ca un proiect curajos şi inteligent. Lumea a început să-l folosească şi în research serios (de Ph.D.) şi nu numai.
- Care este rolul lui Dan Braghiş în acest proiect?
Well, eu sunt lead-developer în acest proiect. Mă ocup cu generare de memes şi filtrarea continutului, crearea de module pentru Drupal, optimizări de tot felul (inclusiv html/css) şi (din nefericire :D) administrarea serverului.
Mulţumesc Dan, la mai mult şi la mai mare;)
subiectul este interesant, intradevar in moldova e mai greu sa faci bani din online. eu am incercat si mai incerc, dar singur e mai greu
Vitalie, am ris mult despre intentiile tale referitor la “mănăjerii şi admini” :))) , dar asta e adevarul ;)
Îi drept și ai scris.
iTineret?
Eugen, ce iTineret?!
Nu îmi dau seama despre ce e vorba.
avea tatniu, dumnezeu sa-l ierte, o vorba la tema asta: “no publicity – no prosperity”.
scurt, clar, si cuprinzator.
;)
Pingback: Pioneratul twitterului
Pingback: Pioneratul twitterului
Da, asta e bine. Insa am inteles ca Angello nu ofera deloc conditii privelegiate celor care initiaza proiecte finantate de ei iar Simpals ofera expertiza locala, pe cind un startup de succes are nevoie de expertiza si experienta internationala…
Artur, da ceea ce ai menționat e un neajuns clar. E nevoie de colaborare și de schimb de exeperiențe măcar cu vecinii. Am putea învăța multe lucruri interesante.
Pingback: Temă pentru acasă
Stiu ca e greu de acceptat dar din pacate este o discrepanta ft mare intre cererea de afaceri si calificare…sau mai explicit…persoanele care ies de pe bancile universitaii nu dispun de abilitatile necesare.
din pacate, noi nici la unskilled labor force nu prea facem fata… in discutii cu cei de la draexelmaer si lear, doua compaii care au creat cca 3000 de locuri de munca si o industrie care nu a existat in rm, se plangeau de faptul ca dupa ce ii invata pe moldoveni sa dea la strung, in trei luni astia lasa munca… 15 ani de stat la taraba in calea basarabiei au dus la pierderea culturii industriale… plus, cei de la lear corp spuneau ca muncitorul polonez din fabrica lor e de trei ori mai productiv… asa ca autorii raportului au dreptate, din pacate…
Pingback: Startup Weekend Moldova « Artur Gurău
Sunt bucuroasa ca se organizeaza si la noi astfel de evenimente, keep up the good work
@condrat.
Pai invata cu un salariu mic (fac investitia in sine) si apoi pleaca la un salariu mai bun.
Asta si presupune capitalismul si relatiile de piata nu?
Pingback: Analiză complexă a live-urilor din Moldova » blogul lui eugen