“începem” rezumat

Sîmbătă, la începem, am avut un maraton de 5 ore de prezentări şi discuţii pe tema startupurilor, cu o mică pauză la prînz. În total la eveniment au participat în jur de 35 de oameni, cu 10 persoane mai mult decît a fost planificat.

Începem

Lista completă a celor care au vorbit la începem, precum şi prezentările lor găsiţi aici. Fără supărare, dar nu am să scriu despre toţi cei care au vorbit, pentru că au fost mulţi şi au fost abordate diferite subiecte pe care le-am discutat cu mare plăcere.

Un discurs foarte bun a avut Sergiu Zagaiciuc: ”Finanţarea startupurilor”, el foarte bine a structurat sursele de finanţare şi riscurile care ne aşteaptă. Am aflat despre existenţa unor ”îngeraş” în Moldova şi cîte ceva despre activitatea venture capital firms din CSI. La fel, Sergiu ne-a povestit despre ideea Trackdroid-ului şi perspectivele lui de dezvoltare.

Am fost plăcut surprins de prezentarea şi prestaţia colegului de muncă şi prietenului meu Sergiu Candja: Publicitatea – parte componentă a startupului, care ”a fost diferit”:) Discursul căruia am putut să întrerup abia după 50 de minute.

Ne-a bucurat cu prezenţa sa Val Butnaru directorul şi redactorul şef al Jurnalului de Chişinău, care foarte bine a explicat de ce şi pentru ce a fost creat Jurnal TV şi unde vrea cu el să ajungă. E lăudabil faptul că el vede internetul ca un mediu puternic de informare şi distribuţie a informaţiei, un lucru mai rar întîlnit în rîndul oldschool journalists. Aşteptăm versiunea nouă a player-ului şi a site-ului.

Un punct mare în mica noastră neconferinţă a pus Iurie Caraion: Avantajele şi dezavantajele offshore businessului din Moldova, care a omorît multe mituri ce ţin de domeniul IT de la noi din ţară şi a constatat adevăruri dureroase. Oricum, a lăsat şi ceva loc pentru speranţe:)

Foarte mult a fost discutată problema drepturilor intelectuale, la un consens nu s-a ajuns, dar e cert faptul că legislaţia din Moldova suge.

Concluzie

Am fost punctuali şi flexibili, dar am avut şi mici scăpări organizatorice – corectăm. Am avut la eveniment oameni interesanţi şi discuţii aprinse, îndeosebi ceea ce ţinea de banii cheltuiţi şi cîştigaţi din publicitate.

În final, cred că am avut un eveniment reuşit şi că scopul pus a fost atins: am făcut cunoştinţe cu persoane noi, am discutat probleme comune, am făcut schimb de experienţe. Ceea ce simt, e că avem nevoie de mai multă comunicare şi colaborare între companii şi oamenii din aceste companii, pentru că mai avem ce spune.

Mulţumiri

În primul rînd, vreau să mulţumesc celor care au acceptat invitaţia noastră de a participa ca vorbitor la acest eveniment şi evident auditoriului care a ascultat şi s-a implicat foarte activ în discuţie.

Un mulţumesc aparte gazdelor, în special lui Eugen Luchianiuc.

P.S. Nişte poze de la Oleg Ciubotaru, mai tîrziu vor fi şi altele.

Also read...

Comments

  1. subiectul este interesant, intradevar in moldova e mai greu sa faci bani din online. eu am incercat si mai incerc, dar singur e mai greu

  2. Vitalie, am ris mult despre intentiile tale referitor la “mănăjerii şi admini” :))) , dar asta e adevarul ;)

  3. avea tatniu, dumnezeu sa-l ierte, o vorba la tema asta: “no publicity – no prosperity”.
    scurt, clar, si cuprinzator.
    ;)

  4. Pingback: Pioneratul twitterului

  5. Pingback: Pioneratul twitterului

  6. Da, asta e bine. Insa am inteles ca Angello nu ofera deloc conditii privelegiate celor care initiaza proiecte finantate de ei iar Simpals ofera expertiza locala, pe cind un startup de succes are nevoie de expertiza si experienta internationala…

  7. Artur, da ceea ce ai menționat e un neajuns clar. E nevoie de colaborare și de schimb de exeperiențe măcar cu vecinii. Am putea învăța multe lucruri interesante.

  8. Pingback: Temă pentru acasă

  9. Stiu ca e greu de acceptat dar din pacate este o discrepanta ft mare intre cererea de afaceri si calificare…sau mai explicit…persoanele care ies de pe bancile universitaii nu dispun de abilitatile necesare.

  10. din pacate, noi nici la unskilled labor force nu prea facem fata… in discutii cu cei de la draexelmaer si lear, doua compaii care au creat cca 3000 de locuri de munca si o industrie care nu a existat in rm, se plangeau de faptul ca dupa ce ii invata pe moldoveni sa dea la strung, in trei luni astia lasa munca… 15 ani de stat la taraba in calea basarabiei au dus la pierderea culturii industriale… plus, cei de la lear corp spuneau ca muncitorul polonez din fabrica lor e de trei ori mai productiv… asa ca autorii raportului au dreptate, din pacate…

  11. Pingback: Startup Weekend Moldova « Artur Gurău

  12. @condrat.
    Pai invata cu un salariu mic (fac investitia in sine) si apoi pleaca la un salariu mai bun.
    Asta si presupune capitalismul si relatiile de piata nu?

  13. Pingback: Analiză complexă a live-urilor din Moldova » blogul lui eugen

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.