Investitori şi investiţii

Şi dacă am ajuns să vorbim despre Silicon Valley, nu putem să trecem cu vederea invistitorii… venture capitalist… angels… şi bla…bla…
Începutul acestui an am întîlnit citind numeroase articole şi studii de caz legate de investiţii şi cei care investesc în dezvoltarea IT, adică persoanele care se lasă amăgite şi duse de valul entuziasmului. De altfel, nu degeaba se zice venture capital, adică capital riscant.

Căutam informaţii despre investiţii: cine, cum, unde, cît şi pentru a cîta parte. Am găsit răspuns la toate întrebările căutate. Făcusem anumite concluzii şi m-am liniştit pe o perioadă anumită:)

Cum a zis şi Doina Nistor, Deputy Chief of Party of USAID (CEED), la pres-conferinţa Cominfo, despre cele $3mln care le oferă USAID ca investiţii, prioritate au proiectele din domeniul “agriculturii”;)

Acum să vedem ce se petrece în Moldova: Zinaida Grecianâi, a declarat luni în Parlament că investiţiile străine directe în economia R. Moldova vor atinge 2 mlrd. USD până la expirarea mandatului actualului Guvern. Important, e de menţionat faptul că perioada nu este indicată, adică pînă cînd e clar, dar de cînd nu prea, asta e o poantă bună pe care nu apuc să-o comentez. De altfel, nici în ce sînt investiţi aceşti bani;)

Recent ANRTI a făcut publice datele ce ţin de investiţiile în comunicaţiile electronice. Conform comunicatului, investiţiile au depăşit 1,9 mlrd lei, circa €116mln., cea mai mică parte din această sumă revine transportului de date, evident. Cifra concretă nu o cunosc, dar se observă că acest sector are cea mai mică rată de creştere a investiţiilor. Situaţia creată se reflectă în volumul de vînzări, 3,3% din volumul pieţei comunicaţiilor electronice revine transportului de date.

O piaţă slab dezvoltată deşi cu potenţial, cum ar zice cineva de la minister, în 2-3 ani vom…

Unde-s banii? Care bani?!

În ce bagă banii invistitorii străini? Avem foarte multe companii autohtone de software şi freelancer-i, care fac outsourcing. Eventual în ţară ajung doar sumele necesare pentru a procura şi a menaja un oficiu, a cumpara tehnica necesară programatorilor şi banii pentru salarii… ah da, şi mai sînt scoşi specialiştii IT cîteodată la traininguri. Cam acestea ar fi invistiţiile făcute de străini în dezvoltarea locală a sectorului. Adică, parcă avem produse realizate în Moldova pe care le vindem – facem bani, dar în acelaşi timp nu prea sînt ai noştri banii şi nu prea au cum să aibă un impact asupra dezvoltarii locale a sectorului.

Uite aşa şi trăim, doar cu vise;)

De fapt, acest subiect e destul de complicat şi cred că am să mai revin la el.

Also read...

Comments

  1. subiectul este interesant, intradevar in moldova e mai greu sa faci bani din online. eu am incercat si mai incerc, dar singur e mai greu

  2. Vitalie, am ris mult despre intentiile tale referitor la “mănăjerii şi admini” :))) , dar asta e adevarul ;)

  3. avea tatniu, dumnezeu sa-l ierte, o vorba la tema asta: “no publicity – no prosperity”.
    scurt, clar, si cuprinzator.
    ;)

  4. Pingback: Pioneratul twitterului

  5. Pingback: Pioneratul twitterului

  6. Da, asta e bine. Insa am inteles ca Angello nu ofera deloc conditii privelegiate celor care initiaza proiecte finantate de ei iar Simpals ofera expertiza locala, pe cind un startup de succes are nevoie de expertiza si experienta internationala…

  7. Artur, da ceea ce ai menționat e un neajuns clar. E nevoie de colaborare și de schimb de exeperiențe măcar cu vecinii. Am putea învăța multe lucruri interesante.

  8. Pingback: Temă pentru acasă

  9. Stiu ca e greu de acceptat dar din pacate este o discrepanta ft mare intre cererea de afaceri si calificare…sau mai explicit…persoanele care ies de pe bancile universitaii nu dispun de abilitatile necesare.

  10. din pacate, noi nici la unskilled labor force nu prea facem fata… in discutii cu cei de la draexelmaer si lear, doua compaii care au creat cca 3000 de locuri de munca si o industrie care nu a existat in rm, se plangeau de faptul ca dupa ce ii invata pe moldoveni sa dea la strung, in trei luni astia lasa munca… 15 ani de stat la taraba in calea basarabiei au dus la pierderea culturii industriale… plus, cei de la lear corp spuneau ca muncitorul polonez din fabrica lor e de trei ori mai productiv… asa ca autorii raportului au dreptate, din pacate…

  11. Pingback: Startup Weekend Moldova « Artur Gurău

  12. @condrat.
    Pai invata cu un salariu mic (fac investitia in sine) si apoi pleaca la un salariu mai bun.
    Asta si presupune capitalismul si relatiile de piata nu?

  13. Pingback: Analiză complexă a live-urilor din Moldova » blogul lui eugen

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.