Lucrul şi familia lui Alexandru Bostan
Alexandru Bostan designer şi fotograf la Design.md, cu o experienţă bogată în domeniul designului interactiv. În ultimul timp, Alexandru pune accentul tot mai mult pe fotografie, domeniu în care a căpătat rezultate interesante. Interviul de mai jos a fost realizat în perioada cînd fotografia în activitatea lui Alexandru era încă la nivel de hobby.
![Alexandru Bostan](http://www.namashco.com/blog/wp-content/uploads/2007/07/bostan.jpg)
- Puţini care îl cunosc pe Alexandru Bostan, povesteşte despre tine, cine eşti şi cu ce te ocupi?
Pot să spun ca în afara studioului, undeva în mediul designerilor, practic nimeni nu mă cunoaşte. De ce? E foarte simplu, “micul meu prieten”. Eu nu am participat nici intr-un forum moldovenesc, unde ai putea sa te evidenţiezi, cum cîntă Kirpici: “Oamenii deştepţi nu scriu în guestbook-uri”. De fapt, cum a apărut forum.md, am urmărit cu atenţie compartimentul “Design”, aşteptînd momentul potrivit, pentru a mă înregistra pe forum, însă… Însă, pe forum în afara de bla-bla-bla şi ceartă nu am găsit nimic folositor. Abia anul trecut am devenit participant la foto.md. Mi-a fost interesant să aflu la ce nivel de fotograf-amator sunt.
Cu ce mă ocup? Mă ocup de lucrul meu iubit (deocamdată este încă iubit, pînă cînd lucrul de rutină o sa mă impună să trimit totul au diable). Elaborez site-uri de la A la Z.
- Alexandru Bostan pînă şi ca parte al design.md, fă o paralelă între aceste două ipostaze.
“Norul nu ştie de ce el se mişcă în direcţia data… el doar simte impulsul… eu trebuie să plutesc încoace, cerul, însă, cunoaşte toate rutele şi sensul tuturor norilor…”(R Bach). La fel şi eu, am fost acel “nor”, pîna cînd am nimerit în studio. Lucrasem într-o firma, care în afara de multe altele se mai ocupa şi de “crearea paginilor web”. Acolo eram în calitate de HTML-coder, flasher şi designer, dacă era nevoie. Nu primeam nici un sfat din partea tovarăşului mai mare, trebuia sa mă descurc în toate singur. “Tovarăşul mai mare” (şeful) mă urmărea toate 28800 secunde în zi. Un pas la stînga sau la dreapta – un glonte în cap. Am fiert în această oală vreo 12 luni… Însă, intr-o zi posomorîtă i-am trimis în p… şi am plecat… Am simţit acel “impuls”…
Am trimis CV’ul la 3 companii, printre care se număra şi Design.md. Un studio, în răspunsul său, susţinea că sunt un spamer răutăcios, altul tăcea (probabil ei ştiau ca sunt acel “spamer răutăcios” :-) ). De la Design.md am primit răspuns chiar a doua zi, într-o săptămîna carnetul meu de muncă era deja pe masa companiei.
Iată aici totul a şi început. De la orele 9:00 pîna la 18:00 ne jucam prin reţea: “Quake”, “Doom”, “Need for Speed”.
STOP. Asta a fost în altă viaţă.
Lucrul în studio m-a învăţat foarte multe, însă cel mai important e, că am învăţat sa analizez proiectele mult mai profund.
- Astăzi, ai putea să lucrezi ca freelancer sau nu te mai vezi în afara lucrului în colectiv?
Nu ştiu.
- Îţi influenţează familia intr-un mod oaricare vederea soluţiilor în domeniul designului?
Da.
- Lucru, casa, familia un ciclu infinit, nu ai vrea sa te odihneşti, să ai o vacanţă şi să pleci undeva?
Din ciclul infinit, pot sa exclud casa şi familia. Astfel, în ciclu rămîne: lucrul şi vacanţa. Din păcate, lucrul îmi ia mult mai mult timp decît vacanţa.
- Povesteşte-ne, cu ce te ocupi în timpul liber, ai vreun hobby?
Îmi place să fotografiez, desenez puţin, învăţ cu feciorul meu poezii pentru copii şi învăţ sa trăiesc cum o face el.
- Să revenim la lucru. Design.md pe parcursul anilor este lider în domeniul respectiv în moldnet, prin ce poate fi motivată o astfel de stabilitate?
Există bere corectă şi există site-uri corecte. Noi facem site-uri corecte.*
- Design.md, are careva reuşite pe plan internaţional?
Reuşite nu sunt, fiindcă nu am avut aşa scop. Cred că, în timpul apropiat vom avea cu ce sa ieşim la nivel internaţional.
- “Comunitatea” noastră de designeri are o atitudine neunivocă faţă de lucrările voastre, uneori exprimîndu-se foarte grosolan, referindu-se la lucru de şablon. Cum reacţionează Design.md la o astfel de critică şi reproşuri?
Cînd pe strada merge un mercedes, indiferent că e din anul 1980 sau 2005, toţi înţeleg ca M E R G E U N M E R C E D E S.
Mulţumim tuturor pentru critica şi reproşuri. Fără asta ar fi plictisitor să trăieşti. - Cum a influenţat asupra lucrului din studio plecarea lui Alexandru Culiuc?
Pot să va spun fără dubii, Sander ne lipseşte. El este o persoana foarte creativa, cu el pur şi simplu e interesant să lucrezi. Eu am învăţat multe de la el, şi sunt încrezut, ca lui nu i-a fost mai puţin interesant sa conlucreze cu mine.
- Mult cunoscutul concurs autohton – WebTop, în jurul lui sunt foarte multe discuţii, chiar din prima zi a apariţiei sale. Care e părerea ta despre acest concurs?
De un astfel concurs avem nevoie neapărat (chiar daca se comportă ca un copil mic – el trebuie sa crească şi să mai crească). Au fost multe discuţii despre aceea că ar trebui de creat o alternativă, în realitate, însă, trebuie dezvoltat ceea ce deja avem.
- Descrie calităţile clientului ideal.
Ideal el trebuie sa devină după o întîlnire cu noi în studio, dar pînă la asta nu e obligator să fie ideal. Important e ca clientul sa ştie ce vrea, din păcate nu e tot timpul aşa.
- Cel mai important în activitatea designerului este… (continue)
“Hei, chitaristule, trimite-i pe toţi xxx şi apasă pedala”.
- Numeşte cîteva persoane, cu renume mondial şi local de la care începătorii ar trebuii sa ia exemplu.
Unul în cîmp nu e “coder”. Am sa numesc studiouri: Design.ru, Actis.ru, Kirsanov.com – excepţie.
- Alexandr Bostan în viitorul apropiat.
Împreuna cu soţia, cu 2 ani în urmă, am lansat un proiect personal (vezi întrebarea #6), pe care îl susţinem şi în prezent fără osteneală…
*Бывает правильное пиво, а бывают правильные сайты. Мы делаем правильные сайты.
Interviu publicat pe Imaterial.net pe data de 3 Mai 2005.
subiectul este interesant, intradevar in moldova e mai greu sa faci bani din online. eu am incercat si mai incerc, dar singur e mai greu
Vitalie, am ris mult despre intentiile tale referitor la “mănăjerii şi admini” :))) , dar asta e adevarul ;)
Îi drept și ai scris.
iTineret?
Eugen, ce iTineret?!
Nu îmi dau seama despre ce e vorba.
avea tatniu, dumnezeu sa-l ierte, o vorba la tema asta: “no publicity – no prosperity”.
scurt, clar, si cuprinzator.
;)
Pingback: Pioneratul twitterului
Pingback: Pioneratul twitterului
Da, asta e bine. Insa am inteles ca Angello nu ofera deloc conditii privelegiate celor care initiaza proiecte finantate de ei iar Simpals ofera expertiza locala, pe cind un startup de succes are nevoie de expertiza si experienta internationala…
Artur, da ceea ce ai menționat e un neajuns clar. E nevoie de colaborare și de schimb de exeperiențe măcar cu vecinii. Am putea învăța multe lucruri interesante.
Pingback: Temă pentru acasă
Stiu ca e greu de acceptat dar din pacate este o discrepanta ft mare intre cererea de afaceri si calificare…sau mai explicit…persoanele care ies de pe bancile universitaii nu dispun de abilitatile necesare.
din pacate, noi nici la unskilled labor force nu prea facem fata… in discutii cu cei de la draexelmaer si lear, doua compaii care au creat cca 3000 de locuri de munca si o industrie care nu a existat in rm, se plangeau de faptul ca dupa ce ii invata pe moldoveni sa dea la strung, in trei luni astia lasa munca… 15 ani de stat la taraba in calea basarabiei au dus la pierderea culturii industriale… plus, cei de la lear corp spuneau ca muncitorul polonez din fabrica lor e de trei ori mai productiv… asa ca autorii raportului au dreptate, din pacate…
Pingback: Startup Weekend Moldova « Artur Gurău
Sunt bucuroasa ca se organizeaza si la noi astfel de evenimente, keep up the good work
@condrat.
Pai invata cu un salariu mic (fac investitia in sine) si apoi pleaca la un salariu mai bun.
Asta si presupune capitalismul si relatiile de piata nu?
Pingback: Analiză complexă a live-urilor din Moldova » blogul lui eugen