Cum definim web 2.0?

Am fost rugat într-un comentariu anterior să propun o definiţie pentru web 2.0. Din start am să zic că e o sarcina complicată să defineşti în 2-3 propoziţii un fenomen care a afectat multilateral webul şi percepţia lui. Însă, încercarea vină n-are.

Web 2.0 de foarte mulţi este privit sceptic şi ironic, enunţînd că nimic revoluţionar nu s-a produs. Parţial sînt de acord cu această afirmaţie, dar depinde din ce unghi ai să priveşti lucrurile. De aceea, pot să afirm cu siguranţă că e greşit să vezi web 2.0 numai prin prisma colţurilor rotunjite, gradientelor sau a codului valid. Web 2.0 e mult mai mult…

Important e să înţelegem că web 2.0 este un fenomen evolutiv normal, care a avut loc datorită necesităţii extreme a mediului de a-şi refocusa şi readuce valorile uitate în vizor, după colapsul de la sfîrşitul anilor ’90.

Încercînd să formulez o definiţie compactă a tot ceea ce este web 2.0 am revizuit nişte articole mai vechi etichitate cu web 2.0 din arhiva personală, dar în acelaşi timp nu am ezitat să caut altele noi. În rezultat am obţinut o listă lungă cu definiri a web 2.0-ului, care mai de care. Mai jos vă prezint o listă scurtă a lor, deci Web 2.0 este:

  • an attitude not a technology;
  • glocalization (“making global information available to local social contexts and giving people the flexibility to find, organize, share and create information in a locally meaningful fashion that is globally accessible”)
  • power and control via APIs;
  • the underlying philosophy of relinquishing control;
  • it’s an infrastructure that’s decentralized and more open than that which exists today;
  • it’s just a buzzword to help the web gain momentum;
  • a fuzzy idea…maybe a bubble with lots of good ideas behind;
  • is about making the Internet useful for computers.

Şi mai sînt încă vreo 500 de definiţii de acest gen, fiecare din ele fiind adevărată – parţial.

Din acest flux de definiţii, una din cele mai răspîndite este: Web 2.0 meaning the web as platform, de fapt e şi conceptul cu care s-a lansat web 2.0, după cuvintele lui Paul Graham. Această definiţie este susţinută de Tim O’Reilly şi bine explicată de Richard MacManus.

Well I prefer the succinct “The Web as Platform”, because I can then fill in the blanks depending on who I’m talking to. For corporate people, the Web is a platform for business. For marketers, the Web is a platform for communications. For journalists, the Web is a platform for new media. For geeks, the Web is a platform for software development. And so on.

Web 2.0 a readus în vizor valorile uitate. A învăţat comunitatea online să comunice şi să colaboreze la un nivel nou. A restructurat nu numai internetul, dar şi intranetul. A făcut companiile mari să vorbească altfel. A creat modele noi de afacere şi noi posibilităţi de monetizare şi valorificare a webului, etc.

Şi sînt absolut de acord cu ceea ce a scris MacManus, pentru că indiferent de ce s-ar vorbi, web 2.0 a afectat multe aspecte ale webului, nu numai cea grafică. Respectiv aceste aspecte tre să fie acoperite prin definire.

Dar, mie nu îmi convine această definiţie pentru că ea nu explică de unde, încotro şi pentru ce e web 2.0-ul . Am încercat să mai schiţez nişte idei, dar fiindcă totul este deja spus pe acest pămînt în scurt timp am dat peste definiţia care îmi conturează viziunea asupra fenomenului:

Web 2.0 encapsulates a rethinking and reinvention of how the web is used, and might be used.

O definiţie excelentă, pentru că necesitatea regîndirii şi reinventării modului de utilizare a webului a fost catalizatorul de bază a reînvierii lui. Şi eu cred că direcţia în care a pornit webul de azi este cea corectă.

Relevant

Also read...

Comments

  1. subiectul este interesant, intradevar in moldova e mai greu sa faci bani din online. eu am incercat si mai incerc, dar singur e mai greu

  2. Vitalie, am ris mult despre intentiile tale referitor la “mănăjerii şi admini” :))) , dar asta e adevarul ;)

  3. avea tatniu, dumnezeu sa-l ierte, o vorba la tema asta: “no publicity – no prosperity”.
    scurt, clar, si cuprinzator.
    ;)

  4. Pingback: Pioneratul twitterului

  5. Pingback: Pioneratul twitterului

  6. Da, asta e bine. Insa am inteles ca Angello nu ofera deloc conditii privelegiate celor care initiaza proiecte finantate de ei iar Simpals ofera expertiza locala, pe cind un startup de succes are nevoie de expertiza si experienta internationala…

  7. Artur, da ceea ce ai menționat e un neajuns clar. E nevoie de colaborare și de schimb de exeperiențe măcar cu vecinii. Am putea învăța multe lucruri interesante.

  8. Pingback: Temă pentru acasă

  9. Stiu ca e greu de acceptat dar din pacate este o discrepanta ft mare intre cererea de afaceri si calificare…sau mai explicit…persoanele care ies de pe bancile universitaii nu dispun de abilitatile necesare.

  10. din pacate, noi nici la unskilled labor force nu prea facem fata… in discutii cu cei de la draexelmaer si lear, doua compaii care au creat cca 3000 de locuri de munca si o industrie care nu a existat in rm, se plangeau de faptul ca dupa ce ii invata pe moldoveni sa dea la strung, in trei luni astia lasa munca… 15 ani de stat la taraba in calea basarabiei au dus la pierderea culturii industriale… plus, cei de la lear corp spuneau ca muncitorul polonez din fabrica lor e de trei ori mai productiv… asa ca autorii raportului au dreptate, din pacate…

  11. Pingback: Startup Weekend Moldova « Artur Gurău

  12. @condrat.
    Pai invata cu un salariu mic (fac investitia in sine) si apoi pleaca la un salariu mai bun.
    Asta si presupune capitalismul si relatiile de piata nu?

  13. Pingback: Analiză complexă a live-urilor din Moldova » blogul lui eugen

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.