Blogging Moldavia
Continuînd tema blogului moldovenesc…
Internetul moldovenesc este influenţat preponderent de tendinţele care au loc în runet, deci un eveniment, un lucru sau ceva ce a avut succes pe meleagurile internetului rus în scurt timp îşi regăseşte reflecţia în Moldova.
Ca un exemplu bun poate fi luat şi evoluţia blogului moldovenesc, istoria căruia nu poate fi văzută fără activitatea şi atribuţia sporita a vorbitorilor de limba rusă.
Astfel, cel mai popular instrument de gestionare a blogurilor în Rusia LiveJournal.com, care întruneşte sub acoperişul său în jur de 413875 * utilizatori ruşi, devine şi cel mai popular printre moldoveni.
Conform statisticilor LiveJournal.com numărul utilizatorilor care au indicat ca regiune de provenienţă a blogului său – Moldova, este egal cu 1733*. Din păcate, nu am putut afla numărul blogurilor active şi celor inactive, fiindcă această informaţie nu este disponibilă pe site.
În cadrul LiveJournal.com puteţi găsi mai multe comunităţi „moldoveneşti”, cea mai veche fiind md_commnity, care întruneşte 381* utilizatori. Prima înregistrare datează cu 21 februarie 2003. E lăudabil faptul că această comunitate este activă pînă în prezent.
Limba în care sunt scrise majoritatea blogurilor pe LiveJournal.com din regiunea Moldova este cea rusă.
Printre altele, întîmplător am dat peste blogul lui Eugen Clim, care se pare că are cel mai vechi blog înregistrat pe 1 august 2001, plus la aceasta blogul e şi activ. Deci, avem o persoană nouă în capul listei:)
E de notat faptul că numărul utilizatorilor (din Moldova) pe LiveJournal.com creşte rapid, astfel:
Data | Numarul utilizatorilor |
25 decembrie 2006 | 1677 |
1 ianuarie 2007 | 1688 |
18 ianuarie 2007 | 1733 |
*Date statistice valabile la 18 ianuarie 2007
Alte comunităţi moldoveneşti în cadrul LiveJournal.com: md_politika, md_photo, md_schools, md_cinema, moldova, all_md, etc. Majoritatea comunităţilor susmenţionate au fost create în intervalul de timp 2003-2005.
Dar, cea mai plăcută descoperire, pentru mine, a fost comunitatea limba româna, aici vorbitorii de limba rusă discută despre problemele ortografice şi sintactice întîlnite în timpul studierii limbei de stat, baftă.
Deci suntem mulţi, so keep blogging…
Articole relevante:
subiectul este interesant, intradevar in moldova e mai greu sa faci bani din online. eu am incercat si mai incerc, dar singur e mai greu
Vitalie, am ris mult despre intentiile tale referitor la “mănăjerii şi admini” :))) , dar asta e adevarul ;)
Îi drept și ai scris.
iTineret?
Eugen, ce iTineret?!
Nu îmi dau seama despre ce e vorba.
avea tatniu, dumnezeu sa-l ierte, o vorba la tema asta: “no publicity – no prosperity”.
scurt, clar, si cuprinzator.
;)
Pingback: Pioneratul twitterului
Pingback: Pioneratul twitterului
Da, asta e bine. Insa am inteles ca Angello nu ofera deloc conditii privelegiate celor care initiaza proiecte finantate de ei iar Simpals ofera expertiza locala, pe cind un startup de succes are nevoie de expertiza si experienta internationala…
Artur, da ceea ce ai menționat e un neajuns clar. E nevoie de colaborare și de schimb de exeperiențe măcar cu vecinii. Am putea învăța multe lucruri interesante.
Pingback: Temă pentru acasă
Stiu ca e greu de acceptat dar din pacate este o discrepanta ft mare intre cererea de afaceri si calificare…sau mai explicit…persoanele care ies de pe bancile universitaii nu dispun de abilitatile necesare.
din pacate, noi nici la unskilled labor force nu prea facem fata… in discutii cu cei de la draexelmaer si lear, doua compaii care au creat cca 3000 de locuri de munca si o industrie care nu a existat in rm, se plangeau de faptul ca dupa ce ii invata pe moldoveni sa dea la strung, in trei luni astia lasa munca… 15 ani de stat la taraba in calea basarabiei au dus la pierderea culturii industriale… plus, cei de la lear corp spuneau ca muncitorul polonez din fabrica lor e de trei ori mai productiv… asa ca autorii raportului au dreptate, din pacate…
Pingback: Startup Weekend Moldova « Artur Gurău
Sunt bucuroasa ca se organizeaza si la noi astfel de evenimente, keep up the good work
@condrat.
Pai invata cu un salariu mic (fac investitia in sine) si apoi pleaca la un salariu mai bun.
Asta si presupune capitalismul si relatiile de piata nu?
Pingback: Analiză complexă a live-urilor din Moldova » blogul lui eugen