Povesteste-ne putin despre tine...
Conform legendei sunt chisinauian inradacinat. Timpul si locul de nastere adevarat il cunoaste numai un cerc restrins de persoane, spun eu fiind absolut neserios. Pasiunea pentru arta e un depozit de calitati personale, educatie si a genelor mostenite. Tatal mamei - e un pictor-scenograf cinematografic recunoscut. Alt bunel a fost pictor-amator in ulei, picta pentru sine, deprinderile utile si le forma din propriu simt si din jurnalele snuruite "Hudojnik"(Pictorul).
Creatia - reconstituirea mediului propriilor ginduri. Mijloacele pot fi cele mai diverse. Din aceasta cauza, inca din copilarie m-a pasionat desenul, literatura si lucrul cu formele (incleiam confectionam din carton copii masive ale automobilelor). "Pasionat" - cuvint cheie.
Etapele de studiu sunt raportate la componentele meseriei mele actuale. Colegiu de informatica, ca baza. Un an la facultatea de arhitectura si trei la grafica. Componenta artistica.
Paralel cu invatatura eram ocupat la jurnal, mai tirziu cu lucrul in studioul Deeplace.
Care sunt slabiciunile tale?
Slabiciuni am. Am sa le aleg pe cele mai expresive: imi place sa dorm mult, la fel imi plac dulciurile. Citeodata ma lenevesc. Insa, nu din cauza modului meu de viata, ci doar in urma acumularii unui bagaj mare de oboseala.
Cea mai productiva perioada a zilei? Numeste acel timp cind totul iti reuseste: ideea, partea creativa, realizarea.
Pina la prinz si seara. Noaptea nu lucrez, indiferent de faptul ca sunt "bufnita". Exceptie - predarea urgenta a proiectelor. Insa, asta se intimpla foarte rar si se termina foarte deplorabil: pe la orele sase dimineata, cel mai des, ma transform in zombi. O particularitate subiectiva a organismului.
Ai un portfolio bogat si o experienta mare de lucru, mai tii minte primul client al tau si lucrul efectuat pentru el?
Desigur. Primul proiect necomercial, dar legat de design si chiar de animatie, a fost flash-site-ul realizat pentru "Electronii Ofis", anul 1999, aproximativ iulie-august. In prezent, nu m-as mindri cu o astfel de calitate, dar in contextul acelei perioadei de timp, ale posibilitatilor mele s.a.m.d. arata cu efect (zimbesc cu ochii). In special, versiunea a doua, cu un interior pseudo-cosmic - ea mi-a deschis ochii asupra farmecului gradientului.
Activitatea comerciala s-a inceput de la colaborarea cu dot-comul Flashcards.com, care actualmente nu mai exista. Am creat un sir de felicitari animate. Visul copilariei mele a fost partial indeplinit: m-am ocupat cu animarea, chiar daca a fost un subgen simplu al ei.
Cind ti se propune un proiect nou, la ce atragi in primul rind atentie? Ce poate sa te impuna sa refuzi de el?
Am un sistem stabil de valori interne, cum moral-civile, asa si estetice. Ele nu sunt formate intr-un tabel, sau intr-o lista, insa, oricum eu intotdeauna stiu daca cele citite in draft corespund lor. Am dubii ca ele sunt obiective pentru majoritate. Sunt niste preferinte personale.
Un criteriu mai real ar fi bugetul. Nu vreau sa fiu fatarnic, asa ca, costul influenteaza destul de categoric alegerea proiectului. Dar nu intotdeauna, uneori sunt exceptii. Aparitia exceptiilor depinde nemarginit de mine. Daca lucrul mi se pare interesant, atunci sunt capabil s-o realizez cu un pret minim. Asa de exemplu s-a intimplat cu AdWord Clever Wizard. Lucrul continea provocarea, depasirea. Mi-a fost pur si simplu interesant sa lucrez asupra acestui proiect.
Formula de alegere a proiectului ar fi urmatoarea: "proiect interesant + remunerare buna", decit "remunerare buna + orice proiect". De fapt ultima se intimpla rar, mai des e "remunerare + orice proiect".
Numeste cea mai importanta etapa in constituirea ta ca profesionist.
Aparitia comenzilor offshore prin Net. A crescut numarul clientilor. A sporit diversitatea proiectelor.
Povesteste-ne despre perioada in care scriai in jurnalul "Internet", cum poti caracteriza acea perioada?
A fost o perioada extraordinara, in memoria mea ea este colorata doar in nuante calde si pozitive. Fara aceasta perioada e imposibil sa fiu eu, cel de azi. Nici cercul meu de prieteni, nici pasiunile, nici, cel mai probabil, activitatea mea de azi. O mica precizare, zimbind: noi mai publicam "Compiuterny Jurnal"!
De ce ati incetat publicarea jurnalului?
Echipa de baza a redactiei si-a schimbat genul de activitate. Asta nu s-a intimplat intr-o zi, pur si simplu ne-am inteles sa publicam toate editiile pentru anul 2002, si dupa aceia sa plecam in "largul marii". Din noi s-au primit designeri si copyrighteri. Devotamentul scrisului l-a pastrat doar d-l Cebotari, el a emigrat in SUA si acum activeaza in cadrul unui mini-jurnal despre IT-tehnologii (din pacate el si-a inchis blogul).
Desi jurnalul a fost inchis, tu continui sa scrii in livejournalul tau. Am observat, ca este o parte inseparabila a vietii tale online. Ce rol totusi el in ea joaca?
Fata de livejournal nu am o atitudine de dragoste pasionanta, ci o stima echilibrata. Asta e o diferenta mare. El e un prieten si partener bun in lucru. Dragostea ar impune mai multa responsabilitate.
Cum crezi, astazi, Moldova are nevoie de un astfel de jurnal cum a fost "Internet"?
Din punctul de vedere al diversitatii - da. Cu cit lista e mai mare, cu atit e mai interesant. Din punct de vedere pragmatic - nu. In primul rind din cauza nerentabilitatii economice. Sa vinzi un jurnal colorat despre Internet pe o hirtie buna, anume asa ar trebui sa arate un jurnal contemporan, cu pretul aproximativ de 30 lei practic e imposibil. Grupul tinta pur si simplu il va ignora, chiar din cauza accesibilitatii informatiei in retea. Ultima ar putea fi invinsa printr-o abordare nestandarta a materialului(inclusiv vizuala), insa, credeti experientei mele, la noi nu se vor gasi asa de multi oameni care ar face asta corect.
Elaborezi iconite pentru diverse softuri, dupa parerea ta, care set este cel mai reusit din ele?
Din ale mele? E greu de spus, multe imi plac. Cred ca, totusi, stilul pentru plugin-urile de la AKVIS. Din cele straine, comerciale, as putea sa evidentiez stilul de firma si iconitele realizate pentru Macromedia Flash MX 2004 si stilul atragator al lui FireFox.
Ce soft utilizezi pentru realizarea ilustrarilor tale?
Setul de instrumente pe care il utilizez , nu e atit de mare. Adobe Illustrator 10, HyperSnap DX (pentru executari intermediare si preview), Macromedia Flash MX, GMG Gear, Adobe Photoshop, Semangic… Un plus la toate astea la mine apar jocuri foarte interesante! Generalizind, pot sa spun ca sunt putin conservativ in alegerea softului. Daca redactorul mi se pare comod eu pot sa nu-l schimb foarte mult timp - ca exemplu poate servi, simpatia fata de Illustrator 10.
Nu am sa raspund de ce anume acest set de soft il utilizez. Asa s-a primit, imi sunt placute. Nu-i nimic mai mucalit si pe alocuri naiv decit dialectica pe tema concurentei dintre Illustrator si Corel. Ori cum va cistiga Freehand (zimbesc siret, fiindca stiu ca nu e gluma, intradevar e un redactor bun), imi pare rau de el, cel mai probabil ca nu o sa-l mai dezvolte dupa alianta dintre Adobe si Macromedia.
Cum poti caracteriza stilul tau de realizare al ilustrarilor?
Pozitivism.
Esti destul de vestit si onorabil designer in runet. Cum ai obtinut o astfel de recunoastere?
E preamarit. Nu as putea spune ca sunt vestit si, mai mult ca atit, onorabil. Lucrarile mele sunt recunoscute si discutate intr-un cerc restrins de persoane, si anume in jj community si ru_icons, destinate iconitelor. Anume acolo si am fost observat de redactorul de la design collector, si mai tirziu am fost onorat cu o notita pe design blogul respectiv.
Ce poti sa spui despre Internetul moldovenesc si despre designer-ii moldoveni. Pe cine ai putea desemna?
O intrebare des intilnita, la care majoritatea raspund cu banalitati. Da el exista (moldnetul) si ei (designer-ii) sunt prezenti. Printre ultimii se intilnesc multi specialisti buni. Dar nu toti ei (designer-ii) lucreaza pentru el (moldnet). Cel mai des talentul lor este indreptat spre un alt domeniu de activitate, de exemplu poligrafia, sau lucru cu clienti straini. Din pacate, sunt destui bufoni, care fac ceva pentru el (moldnet) si cer respect, neavind capacitati si talent. Nu tot ce e in fata e aur.
Obiectiv sa spun, nu fac parte din criticii moldnetului si a pietei locale in genere. Dintr-un simplu motiv, totul e evident: bugetele sunt foarte mici, chiar mai mici decit cele rusesti. Nu din cauza ca cineva e zgircit, ci din cauza starii economice drastice. Clientii sunt rai si nu dispun de gusturi? Oare toti desgner-ii locali despun de acest gust pe deplin? Gustul, educatia fina, fragila, ea trebuie atent si corect cultivata. Ei rau lucreaza sau au fost "impusi" asa sa lucreze? Credeti-ma, cei mai multi nervi am pierdut nu cu un client moldovenesc, ci cu un australian care vroia sa combine incompatibilul. De aceea "client fara gust" nu e o tendinta. In discutia despre designul moldovenesc tot timpul persista grandilocventa si fatarnicia.
O alta intrebare ar fi onestitatea. Taraganeala cu achitarea, escrocheria - urmarile procesului de tranzitie economica. Astfel de probleme in acest domeniu sunt intilnite pe intreg teritoriu postsovietic. Daca de lucrat cu clienti permanenti autohtoni asa ceva cel mai probabil ca nu se va intimpla.
Prin ce nu ti-a placut ZIL - 131 si ZIL - 133?
Zimbind: E ceva firesc. O masina masiva cu o expresie sumbra a "fetei" si obloanele laterale murdare. Iti provoaca doar un sentiment de antipatie, indeosebi 131, cu "nasul" sau neindeminatic.
Spre ce vei tinde in continuare?
Caracterul meu are o trasatura specifica - nu imi place sa stau mult timp intr-un loc, sa ma
ocup de una si aceeasi. Chiar si drumul spre casa ma straduiam sa-l schimb, ca sa nu-mi fie plictisitor. Asa ca, e destul de posibil ca in viitorul apropiat am sa incep sa dezvolt ceva nou, ceva ce imi va fi interesant. Insa, e cert faptul ca am sa ma ocup de ceva creativ. Mijloacele, cum am scris mai sus, pot sa varieze.