
-
Cum ai inceput activitatea in acest domeniu? Care a fost factorul primordial in alegerea acestei meserii?
Incepind cu anul '93 ma preocupau in prealabil jocurile, care imi trezeau ideile si solutiile/solutionarile sale.
Apoi a aparut dorinta de a crea ceva propriu. Am inceput in '97.
Factorul primordial, probabil ca, a fost procurarea computerului...
Exista vreun artist creatia caruia a stat la baza lucrarilor tale, un anume stil in design care te-a inspirat si te inspira pina in prezent?
Primele mele incercari, dupa cum se evidentiaza in design-ul paginei personale, se asemanau cu niste interface-uri pentru jocuri.
Foarte mult imi plac lucrarile studioului 2advanced. Idoli nu am. Surse pentru inspiratie sunt pretutindeni.
Iti cunosti calitatile pozitive si negative? Esti predispus spre autocritica?
Tot timpul ma ocup de autoanaliza si analiza oamenilor si evenimentelor din jur. Cunosc totul despre mine si despre lucrarile mele. Neajunsurile ma stradui sa le dezradacinez imediat.
Cum trebuie sa fie un designer ideal?
Cel mai important e sa posezi aspiratia spre a crea ceva! Daca aceasta nu se va epuiza, atunci conceptele despre ideal tot timpul vor spori.
Cum poti caracteriza situatia in acest domeniu de activitate, in Republica Moldova in general, si in special in web-design?
Sincer sa va spun, imi este lene sa pierd timpul pentru realizarea unor idei serioase pentru piata autohtona, luind in consideratie faptul ca clientii, in majoritatea cazurilor, nu le accepta din cauza incompetentei sale in domeniul design-ului, precum si din cauza ca nu sunt gata sa plateasca bine pentru acest lucru.
Desigur, se pot face unile lucrari provizorii de instruire si de explicat clientului prioritatile unuia sau altui produs. Insa, aceasta duce la scumpirea proiectului, deci sporeste probabilitatea refuzului din partea clientului si concomitent pierderea a o multime de bani si timp de catre producator. In cele din urma, practic fiecare designer sau programist autohton incearca sa gaseasca legaturi de colaborare in occident, unde toate aceste probleme demult sunt puse la punct si functioneaza destul de bine.
Astfel in tara noastra acest domeniu de activitate se afla in hibernare... Asteptam vremuri mai bune, incercind in acelasi timp cumva sa contribuim la venirea lor.
Care sunt perspectivile de supravietuire a web-desegnerului moldovean, daca el va lucra numai pentru "piata" autohtona?
In cazul unei abordari corecte a problemei, de supravietuit e posibil oriunde, principalul e straduinta si aspiratia spre progresare.
Daca ai fi fost invitat sa lucrezi de catre o companie din strainatate, ai accepta? De ce?
Daca imi vor prorune conditii foarte bune de lucuru - eu cred ca as pleca... - insa nu pentru totdeauna.. Sincer sa fiu, nu prea vreau sa plec in general...
Daca n-ai fi designer cu ce te-ai ocupa? Care crezi tu ar fi meseria ta?
O intrebare dificila.. cred ca mi s-ar potrivi orice unde e nevoie de pus capul in miscare...
In planurile tale apropiate intra realizarea a online portfoliul tau sau cel al lui lab112?
In timpul apropiat Lab112 va lansa o noua versiune a discului sau de prezentare, cu un numar mare de lucrari noi.
Realizarea site-ului, insa, depinde foarte mult de gradul de incarcare a colaboratorilor, care ultimul timp sunt foarte ocupati, de aceea lansarea lui tot timpul se amina.
Ce sfat ai pentru cei care sunt la inceput de drum in acest domeniu de activitate?
Lasa mai des sa-si aminteasca renumita fraza a tovarasului Lenin despre invatatura..
Realizat: 08.02.2005
info@imaterial.net