
Inainte de toate, povesteste care au fost inceputurile lui Nastase Sergiu in acest domeniu?
Ar trebui de mentionat, ca aceasta s-a petrecut intimplator dar, totodata, si prestabilit. Studiind in colegiul Financiar-bancar, mi-am cumparat computer. Inca nu-mi dadeam seama cit de util poate fi computerul si, ca de obicei, in cap mi-au venit urmatoarele: sa ma joc sau sa privesc imagini, poze s.a.m.d. Am ales a doua si am mers la magazin. "Dati-mi poze!" - am spus eu si vinzatorul mi-a propus citeva cd-uri cu textura si clip-art, dindu-si, probabil, seama ca eram un profan. Nu am fost incintat de acele cd-uri, insa pe unul din ele gasisem ceva, care se numea "3D Max" si care nu-mi spunea absolut nimic. Atunci si s-au inceput chinurile si noptile nedormite. Incercind sa inteleg ceva, ma chinuiam sa deschid acel "3D Max", insa permanent nu-i ajungeau niste fisiere s.a.m.d. Chiar si dupa ce am reusit sa pornesc acea minune, nu mi-a stat mai bine - in fata mea a aparut un monstru cu o cantitate de butoane si instrumente de nedescris. Astfel, zi de zi, noapte dupa noapte, fara ajutorul internetului sau a profesorilor, imblinzeam acest "mosntru", pina cind am fost invitat, in calitate de specialist 3D, la una din firmele locale.
Ai lucrat cu modelarea obiectelor 3d, grafica web, programezi si parei-se ca te-ai ocupat si cu video. Care din cele mentionate mai sus, la momentul actual, iti ia cel mai mult din timp?
Web-industria, mai exact - sesizarea ei. Imi concentrez eforturile si timpul asupra nivelului de calificare. Imi place sa invat, cistigul financiar de la lucrarile mele fiind un produs secundar, care depinde de colaborarea cu persoanele cointeresate.
Si totusi, care e cea mai puternica latura a lui Nastase Sergiu? De ce?
Cred ca, aceasta este aspiratia de autoperfectionare. Nu am tendinta de a-mi afisa permanent creativitatea. Ma voi repeta, spunind ca imi concentrez eforturile spre studiu. Atingind un nivel anumit de cunostinte, incerc sa le valorific prin unul-doua proiecte. Si, in caz ca aceasta se petrece cu succes, incep sa "cuceresc" urmatorul nivel de cunostinte.
Povesteste putin despre proiectele initiate de tine nsa.999.md si pixel.md, scopul cu care ele au fost create si conceptele pe care se axau.
Aceste lucrari nu merita o atentie deosebita. nsa.999.md a aparut dupa ce nu am ramas multumit de lucrul unui programator. Lucram numai in domeniul grafic si aveam nevoie de un programator. Nu eram pregatit sa-mi asum responsabilitatea, in fata clientului, pentru lucrul altei persoane. Astfel am inceput sa studiez ASP, in rezultat aparind proiectul nsa.999.md. In plan aveam ca pe acest site sa apara lectii de modelare 3D si animatie, un forum, unde lumea ar putea plasa intrebari si primi raspunsuri. Acesta a fost primul pas in web-programare, unde practicam teoria. Dupa aceasta, eram deja pregatit sa creez un proiect integru fara ajutorul cuiva, nedepinzind de nimeni.
Pixel.md - pur si simplu un site de-al meu, prin intermediul caruia atrageam clientii. Faceam astfel de site-uri cite 3-4 pe an. Nimic deosebit - simplitate si minimalism absolut.
nsa4u.999.md pretindea a fi primul design portal autohton. Au trecut multi ani de la acea incercare, astazi poti sa dai o apreciere, cit de cit obiectiva, cauzelor insuccesului lui?
O intrabare prea plina de patos pentru aceasta tema. El era design portal numai nu in fanteziile mele. Poate cineva si avut cosmarul cum ca acesta va fi un design portal. Eu priveam acest site mult mai simplu. A fost un experiment de programare, unde am avut naivitatea sa propun ajutor in grafica 3D. Naivitate - deoarece in Moldova toti se considera profesionisti - fapt, de care nu ma indoiesc nici un pic :)
De ce orice incercare de a face ceva in acest domeniu, in moldnet, se rasfringe cu un numar mare de critici negative, in majoritatea cazurilor lipsite de obiectivitate, prin ce crezi ca poate fi motivata o astfel de "agresivitate" din partea designerilor?
Simpla concurenta cu nuante de invidie nesanatoasa. Majoritar designerii sunt personalitati creative. Reusita altora ii indigneaza. Si aceasta nu caracterizeaza numai internetul moldovenesc.
In prezent, ai avea vreun interes, din nou, sa initiezi un proiect precum a fost nsa4u.999.md, sau cel putin sa contribui la astfel de proiecte?
Nu am asa interes.
NSA4U este un proiect comercial, dar unde l-am putea
intilni pe Sergiu Nastas in afara comertului, unde el ar veni cu niste lucrari
realizate in timpul liber?
In timpul liber ma intereseaza multe lucruri, unul dintre care - relatiile in societate. Ma tenteaza modul, in care oamenii gindesc, cum i-au decizii in comun, aceasta aducindu-i la anumite meditatii. Mai simplu - imi este interesanta psihologia societatii. Ultimii citiva ani acord timp unui proiect social din Internet. El a suferit multe schimbari. Pina la un moment dat el nu va fi facut public. Acesta este hobby-ul meu si eu vad un sens anumit in aceasta. Este un portal dedicat comunicarii intre oameni. Reclama lipseste si acest proiect are aproximativ 300 de participanti stabili. In general, se primeste aceeasi societate, cu parerea ei, cu problemele si conflictele sale. Interesul meu consta in aceea, ca sa fac din acest proiect un instrument de autoreglare a acestei societati, suprimarea din partea moderatorilor lipseste. Insasi societatea decide totul.
Auzisem ca ai avut in gind sa pornesti o afacere, ai reusit sau a ramas doar la nivel de idee?
Niciodata nu am avut de gind sa pornesc o afacere. Sunt un om simplu - am avut doar citeva idei de a face bani - ceea ce si am reusit. Insa aceasta a avut un caracter local, ideile au fost realizate numai atunci si nu mi-au influentat considerabil bunastarea.
Daca ai deschide un studiou, pe cine din designerii autohtoni ai lua in echipa ta? De ce?
Nu voi numi persoane concrete, deoarece meritele lor personale nicicum nu vor influenta succesul general al echipei. Da, capacitatea, talentul este important, insa intr-o echipa mai important e sa fie echipa. Talentul nu garanteaza responsabilitate, intelegere reciproca si succesul rezultatului final. Nu o data m-am convins, ca management-ul corect si spiritul de echipa reprezinta putere. Din pacate, nu pot sa judec designerii nostri din acest punct de vedere - ii cunosc prea putin.
Foarte multi se ocupa de outsourcing si lucreaza cu clienti straini, dupa cum o faci si tu. Ai vedea sens intr-o reorientare, investind propria experienta si cunostintele tale in dezvoltarea sectorului autohton?
Multi cred, ca oamenii prefera sa lucreze pentru straini numai din cauza banilor. Nu este asa. Mai este si atitudinea companiilor locale fata de businessul sau. La fel si atitudinea lor fata de lucrul designerului. Cui o sa-i fie interesant sa creeze ceva pentru o careva firmulita, care in loc de perspectiva de viitor alege venitul momentan. Dar venitul momentan nicicum nu se combina cu cheltuielile pentru o lucrare web calitativa. Si atita timp cit astfel de companii sunt majoritare, atita timp cit haltura si cumatrizmul au succes - nu are sens de orientat spre piata locala. Asi dori sa mentionez, ca in ultimul timp businessul cit de cit s-a mai dezvoltat, a devenit mai apt de critica a serviciilor de design, ceea ce poate numai sa ne bucure.
Care sunt obstacolele cel mai des intilnite de catre tinerii designeri din Moldova, in procesul de lansare-promovare a lor, in cadrul "pietei" autohtone?
Nu vad nici o piedica suplimentara pentru incepatori. Moldnetul este plin de lucrari ale amatorilor si nivelul lor de calificare este destul de intrebat pe piata locala.
Cum vezi modul prin care proiectul Imaterial ar fi putut sprijini si contribui la dezvoltarea lor?
In primul rind, acest proiect trebuie sa-si cistige o reputatie de critic obiectiv. Utilizatorii site-ului trebuie sa fie profesionali in domeniu. Asi dori sa spun, ca profesionalul de amator nu va fi deosebit daca lucrarile lor vor fi privite fugitiv. Un incepator poate sa nu aiba experienta, dar poate avea gusturi bune si talent. Si la prima vedere lucrarea unui incepator poate fi mai placuta decit lucrarea unui profesionist. Nu cu aceasta ar trebui sa se ocupe astfel de proiecte. Ajutorul oferit de acest portal incepatorilor ar trebui sa constea din analiza lucrarilor lor. Si nu numai o analiza superficiala la nivel de percepere, ceea ce reprezinta lipsa de obiectivitate, dar o descompunere a intregii lucrari in parti componente si o apreciere a fiecarei in parte, plus sfaturi practice in caz de necesitate. Si numai in cazul unei utilitati practice de acest gen proiectul Imaterial va fi perceput ca un ajutor incepatorilor si ca o critica destoinica profesionalilor. Dar aprecieri de tipul "super", "ra..t" - este specificul altor resurse, scopul carora este obtinerea unui numar cit mai mare de vizitatori, ci nu obiectivitatea.
Un designer de succes este cel care...(continue)
... cel, care isi iubeste lucrul si asezinud-se la masa de lucru simte o adevarata pasiune pentru proiectul sau. Acela, care creaza si este sincer satisfacut de rezultat. Si lipsa comenzilor este doar rezultatul unui marketing neiscusit.
Cu ce te vei ocupa in viitorul apropiat?
Studierea .NET
Si in sfirsit, spune vreun moto care ar inspira.
Lucrati, lucrati si inca o data lucrati! :)
Realizat: 05.04.2005
info@imaterial.net