Alexandru Culiuc este economist dupa specialitate - absolvent al Academiei de Studii Economice a Moldovei, facultatea Relatii Economice Internationale. Insa in comunitatea Web este cunoscut in primul rand ca fondatorul, designerul si managerului Design.md - primului studio profesionist de web design din Moldova creat in incinta Asociatiei DNT.
In 2004 Alexandru a parasit Design.md pentru a urma studii de masterat in economie si dezvoltare internationala la Harvard.
Cum a ajuns un economist sa fie designer?
Desenul si calculatoarele ma pasiona din copilarie. In 1997, pe cind imi faceam studiile la economie in SUA in cadrul unui program de schimb, am inteles ca Web este mediul ideal pentru imbinarea aptitudinilor artistice si a cunostintelor in IT. Fiind in SUA, am creat citeva situri web, ultimul dintre care a fost Moldova Internet Resources, lansat la 20 Aprilie 1998. In foarte putin timp situl a devenit extrem de popular, asa ca, odata revenit in Moldova, DNT mi-a propus sa ma alatur echipei de web design care era in proces de formare.
Timp de doi ani si jumatate ani imbinam studiile economice la ASEM cu lucrul la DNT in calitate de designer si manager de proiecte. In 2001 am revenit la specialitatea mea de baza - economie - in cadrul proiectul Moldova Economic Trends. Totodata am pastrat legaturi strinse cu DNT/Design.md. Dupa ce proiectul a fost suspendat in 2002, am revenit la DNT in calitate de manager al Design.md. Insa pentru a pastra legatura cu economia, am predat timp de doi ani un curs avansat de comert international la REI. M-am implicat intr-unul sau citeva proiecte economice in calitate de expert part-time. In 2004, la un an dupa scindarea DNT si Globnet, am devenit director interimar al DNT-ului.
Cu alte cuvinte nici o data Alexandru Culiuc-economistu' n-a ajuns sa fie designer si invers - fara mari probleme le-am imbinat pe parcursul anilor.
Povesteste-ne despre inceputurile Design.md, istoria lui.
Totul a inceput cu Moldova Internet Resources, proiectul cu care am venit la DNT. Initial ne-am axat pe transformarea directoriului intr-un portal web. Astfel, la 20 august 1998 a fost lansat OurNet-ul, care, pe langa directoriul de situri, oferea primul hosting gratuit din Moldova.
Denumirea OurNet a aparut relativ accidental. Fundatia Soros, din care s-a desprind DNT-ul, a inregistrat ournet.md cu cativa ani inainte, cind Centrul Republican de Informatica (CRI) nu vroia sa inregistreze domenul moldnet.md, care, din spusele lor, constituia patrimoniu national. Asa ca ournet.md a fost inregistrat in calitate de backup. Apropo, ulterior CRI a demonstrat o tratare neortodoxala a notiunii de "patrimoniu national" pot- in drepturile de gestionare a TLD-ului .md au fost vindute DotMD. In finala, moldnet.md a fost inregistrat, asa ca ournet.md se prafuia in DNS-ul serverelor DNT cativa ani, pina cind Dona Scola, directorul DNT, a propus sa-l utilizam pentru portal.
In septembrie 1998 Apriori, care isi traia ultimele zile in calitate de provider, a incetat sa actualizeze situl news.moldova.net, care timp de aproape doi ani publica fluxurile agentiilor de stiri. Era o oportunitate pe care n-aveam dreptul s-o ratam. La propunerea mea, Dona a scris proiectul, si DNT-ul, in parteneriat cu Centrul Independent de Jurnalism, a obtinut finantare din partea Fundatiei Soros pentru crearea compartimentului de stiri pe OurNet (in prezent Azi.md). In noiembrie am lansat, tot cu sprijinul Fundatiei, Mail.md - primul serviciu de web mail din Moldova.
Catre finele 1998, DNT oferea cea mai larga si populara retea de servicii online. Design.md a devenit notoriu si in decembrie aceluiasi an aparut primele comenzi comerciale.
De unde apare denumirea Design.md? Isi are cumva radacinile in internetul rus?
Lucrarile lui Lebedev mi-au placut imediat cum am descoperit Design.ru in 1997. In vara 1998, cind a aparut ideea de creare a unui brand pentru echipa web din cadrul DNT, denumirea Design.md a aparut natural. Spre marea noastra mirare, domenul inca nu era ocupat, asa ca deja pe prima versiune a OurNet deja era prezenta inscriptia "Design and Programming by Design.md".
Cum "aratau" clientii in 1998 si cum reactionau la serviciile si ideile propuse de voi?
Nu tin minte. Nu tin minte nici cine a fost primul client comercial - au trecut mai mult de sapte ani de-atunci.
De ce ai plecat de la Design.md? A fost greu sa iei o astfel de decizie?
Daca in 1998 cineva mi-ar fi spus ca in urmatorii sase ani viata mea va fi legata atit de strans de Design.md si DNT, as fi raspuns "Imposibil!" Nu regret nici o clipa anii petrecuti la DNT - am realizat multe, am invatat si mai multe si am facut prieteni pe viata (sper). Insa nici o data nu planificam sa ma opresc in design pentru atit timp - intotdeauna eram constient de faptul ca avantajul meu comparativ este in economie.
Faptul ca voi parasi studioul relativ curind devenise clar in 2002. In 2003 am inteles ca trebuie sa intreprind pasi radicali daca doresc sa ma realizez ca economist, asa ca in toamna am aplicat la cateva programe de masterat si doctorat din Europa si SUA. In martie 2004 am aflat ca am fost admis la Harvard, in mai - ca am primit bursa care-mi permitea sa-mi finantez studiile. Mi-a fost necesar ceva timp sa ma impac cu gandul ca incepind cu luna august nu eu voi determina viitorul studioului, in care am investit atit timp si efort. Insa, odata ce am lasat studioul in miini bune, am inteles ca n-am de ce sa-mi fac griji.
Ai lasat designul pentru totdeauna?
Designul ca ocupatie profesionala - la sigur. La moment, Culiuc.com este unicul web site pe care-l gestionez. Macheta PSD a sitului am creat-o in citeva ore, sabloanele paginilor - in 3 zile. Sincer sa fiu, am obosit de PhotoShop si UltraEdit (care a inlocuit Notepad-ul in 1999).
Pe de alta parte, consider ca designul Culiuc.com reprezinta cea mai reusita a mea lucrare. La Design.md, intotdeauna am fost nevoit sa adaog "zorzoane" - relativ discrete, minimaliste, dar oricum zorzoane. Majoritatea clientilor considera ca ei platesc bani anume pentru aceste zorzoane. Pe Culiuc.com m-am redus la un design extrem de simplu. Realmente, am revenit la origini: primele mele situri erau proiecte de continut, tot cu situri de continut a inceput si Design.md. Nici o data n-am considerat designul drept un produs in sine - nu este nimic mai mult decat o interfata de acces la informatie si functionalitate. Designul bun reprezinta interfata comoda, rapida in utilizare si care nu bate la ochi. Culiuc.com corespunde tuturor acestor criterii. In final, Alexandru Culiuc-autor s-a dovedit a fi clientul ideal pentru Alexandru Culiuc-designer. Nu exclud ca aceasta "colaborare" sa continue in cadrul altor situri de continut.
Cum apreciezi evolutia Design.md in prezent? Mai pastrezi legaturi cu studioul?
Cred ca studioul se descurca bine. Evident, ma stradui sa pastrez legaturi cu prietenii pe care i-am facut acolo.
In 2002 erai increzut in cresterea si dezvoltarea pietei autohtone(internetului), aparitia noilor companii, clienti si investitii. Cum crezi, s-a adeverit prognoza ta? Cum apreciezi piata de astazi?
Piata de astazi nu o pot aprecia - sunt in afara ei de mai mult de un an si jumatate. Daca e sa judec dupa siturile expuse in categoria WebOffice la WebTop 2005, as zice ca situatia a ramas relativ neschimbata din 2002. Situri noi sunt relativ putine, situri bune si mai putine. Cred ca nivelul mediu al lucrarilor a crescut, dar nu dramatic. Cu alte cuvinte, cred ca prognoza mea nu s-a adeverit.
Dupa parerea ta, astazi in Moldova, exista vreun studio, care poate sa ofere clientului servicii web complete de calitate?
Dupa cum am mentionat mai sus, usability este cel mai important criteriu pe
care-l utilizez in aprecierea web siturilor. Spre regret, studiourile din
Moldova nu face situri cu un usability adecvat. Situri bine desenate? Cate
vrei. Fara deficiente grave de usability - practic nici unul. Design.md
s-a apropiat de acest nivel extrem de aproape, insa studioul este relativ
mic si nici o data nu puteam sa ne permitem (mai mult din considerente de
timp, decat financiare) sa testam extensiv usability al siturilor. Apropo, Imaterial.net
are probabil cel mai oribil design pe care l-am vazut intr-un
site de continut.
Nici vorba, multi vor zice ca nu poti sa masori toate siturile prin prisma usability. De-acord. Insa, siturile care ma intereseaza pe mine si majoritatea clientilor corporativi - situri de continut si servicii online - doar asa si urmeaza sa fie masurate.
Observam o dependenta unidirectionala a designerilor autohtoni de tendintele ce au loc in internetul rus. Care sunt motivele si crezi ca se dovedeste a fi motivata aceasta tendinta?
Am scris mult despre acest fenomen pe Forum.md si in alte parti. Moldova este dominata de spiritul provincial, iar fiecare provincie are nevoie de o metropola. Moscova a servit drept metropola economica, culturala si artistica timp de doua sute de ani. Din inertie, designerii locali continua sa se orienteze la metropola traditionala in lucrul sau. Problema e ca Moscova nu este o metropola a designului mondial. Moscova se orienteaza la occident, in primul rand la metropolele occidentale (as evidentia New York, San Francisco, Londra, Berlin). In Internet distanta nu are importanta - faptul ca San Francisco e la douazeci de ore de zbor, iar Moscova doar la doua nu ar trebui sa-i determine pe designerii din Moldova sa invete de la Lebedev, si nu de la Nielsen. Cititi Kovodsto lui Lebedev - articolele de 2-3 ani vechime sunt calchieri directe a ideilor lui Nielsen, pe care acesta le-a publicat cu inca 2-3 ani inainte. Daca exista posibilitatea, intotdeauna e preferabil sa inveti de la sursa originala. Asta nu necesita practic nici un efort suplimentar - o engleza buna este oricum necesara in lumea designului.
Si totusi, ce astepti sa se intample in urmatorii 3-5 ani in aceasta industrie?
Sincer sa fiu, intrebarea data nu ma preocupa in ultimul timp. Cel putin nu in masura care m-ar determina sa-mi formez o opinie bine definita la acest subiect. Mult mai mult ma intereseaza care vor fi efectele de lunga durata a remitentelor asupra economiei Moldova, cu ce se vor solda razboaiele de gaz dintre Rusia si vecinii sai si care vor fi urmarile deficitului contului curent al SUA asupra economiei mondiale.
In prezent, preocupatia ta principala, dupa economie, a devenit fotografia. De unde atata pasiune fata de fotografie?
Unul din impulsuri a fost oferit de Design.md. Deseori trebuia sa procesez fotografiile altora in PhotoShop. De regula trebuia sa corectez expozitia, sa cadrez, sa simulez surse de lumina suplimentare, etc. Pe urma mi-am dat seama ca in permanenta ma gandesc ca eu as fotografia din alt unghi, sau as reda diferit perspectiva. Asa ceva in PhotoShop nu mai faci. Si atunci am inteles ca n-are sens sa ma chinui modificand fotografiile altora, e mult mai placut si simplu sa fotografiez singur.
Realmente fotografia este cea mai apropiata arta vizuala pentru un designer. Sincer sa fiu, ma mira ca foarte putini web designeri din Moldova apar pe Foto.md, iar daca si apar, apoi de regula cu niste lucrari slabe. In acest sens Alexandru Bostan de la Design.md este o exceptie foarte placuta.
Pregatesti ceva interesant in acest domeniu sau va ramane pur si simplu un hobby?
Am inceput cateva proiecte fotografice, pe care insa nu le-am dus la bun sfarsit si nu cred ca voi avea timp pentru a le termina in viitorul apropiat. La moment as fi bucuros sa expun intreg portofoliul fotografic pe Culiuc.com, dar nici pentru asta nu prea am timp.
Ce poti sa urezi celor ce citesc aceste randuri?
In design, ca in oricare activitate creativa, cel mai important sa mentii curiozitatea unui copil de patru ani. Va urez nici o data sa nu ezitati sa spuneti "Eu nu stiu. Explicati-mi va rog".